300 (2006)



SAD, 2006,ratni-akcijski, 116 min.

Režija: Zack Snyder
Uloge: Gerard Butler , Lena Headey , Dominic West, David Wenham, Vincent Regan, Andrew Pleavin, Rodrigo Santoro…

U 5. stoljeću p. n. e. 300 se spartanskih vojnika suprotstavilo brojčano nadmoćnoj perzijskoj vojsci te su tako ušli u povijest. Vođa Spartanaca je kralj Leonida (Gerard Butler) dok Perzijance predvodi kralj Kserkso (Rodrigo Santoro). U cijeloj je priči veliku ulogu odigrala i kraljica Gorgo (Lena Headey), a njihova će sudbina potaknuti cijelu Grčku da se zajedno suprotstavi velikoj najezdi Perzijanaca. Frank Miller, po čijem je stripu nastao ovaj film, izjavio je jednom prilikom da ideju za `300` dobio kada je u djetinjstvu s ocem u kinu gledao `The 300 Spartans` (1962) koji ga je prvi puta suočio s činjenicom da junaci mogu ponekad i izgubiti.

`Znao sam da je priča istinita, ali svejedno sam usred filma morao pitati oca hoće li pozitivci u filmu zaista izgubiti? Nikada mi tako nešto ne bi palo na pamet i za mene je to bio tezak trenutak. Do tada bi junaci uvijek pobjeđivali dobivši pritom medalju ili djevojku, a ovi su ljudi umirali usred ničega, žrtvujući se radi višeg cilja`, izjavio je Miller svojedobno.

I dok su mediji špekulirali o motivima nastanka ovog filma, “300” je po prilično jednostavnom strip podlošku napravio izuzetan komercijalni uspjeh. Gotovo grotesno veličanje spartanskog herojstva, žrtvovanje najhrabrijih za dobrobit cijele nacije, začinjeno izdajnikom koji biblijski uviđa svoju grešku, donijeli su ovom filmu status blockbustera već u prvoj sedmici kino distribucije. Kontraverzan od samog početka,  po nekima je „300“ aludirao na američku intervenciju u Iraku, ukazivao na vizionarstvo američkog establishementa. Trajale je su rasprave o historijskoj tacnosti filma, kostima, likova.

No film je svojom strukturom isuviše nepretenciozan i jednostavan te se stice dojam da su kontroverze i diskusije kreirane kao dio medijske promocije filma. No, film jeste izazvao dodatne tenzije u američko-iranskim odnosima, iranskim tvrdnjama da se radi o historijskom plagijatu dok je po nekima rasistički zbog načina na koji predstavlja afričko-azijsku kulturu. Hollywood je očito ponovo shvaćen preozbiljno dok je na berlinskom filmskom festivalu film-izviždan.

Razloge evidentno dobrom prijemu kod publike treba dakle potražiti ponajprije u vrhunskom vizuelnom identitetu filma i njegovoj izuzetno dobroj tehničkoj izvedbi. Fotografija briljira, vrlo vjerno dočarava atmosferu fantastičnog stripa i ukazuje na svu raskoš suvremene tehnologije koja stoji na raspolaganju današnjim filmskim stvaraocima zbog čega svakako treba pogledati ovaj film.

Nastavak ovog filma, napravljen je 2014. godine pod nazivom “300: Rise of an Empire”´, komercijalno podjednako uspjesan kao i prethodnik, sa nesto umjerenijim, citaj, jos slabijim prijemom kritike.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)