Izvorni kod / Source Code (2011)


SAD, 2011,triler ,93 min.

Režija: Duncan Jones

Uloge: Jake Gyllenhaal (Colter Stevens), Michelle Monaghan (Christina Warren), Vera Farmiga (Colleen Goodwin), Jeffrey Wright (dr. Rutledge)...


Source code naziv je američkog antiterorističkog programa koji se bazira na rekapitulaciji posljednjih 8 minuta života uz pomoć transmisije čovjeka drugog identiteta. Vojnik Colter Stevens budi se tako u identitetu stanovitog Seana Fentress, jednog od poginulih u terorističkom napadu na voz koji putuje do Chicaga. Colterova je misija da kroz posljednjih 8 minuta Seanova života pokuša otkriti gdje se nalazi podmetnuta bomba i otkrije počinitelja napada kako bi spriječio slijedeći, za koji se pretpostavlja da će se desiti na kolodvoru u Chicagu što bi prouzrokovalo veliki broj žrtava.


No Colter shvata da je Izvorni kod ujedno i način da otkrije šta se desilo u operaciji u Afganistanu u kojoj je poginuo, ispravi prijepore sa ocem koje je imao prije odlaska u vojsku te na kraju da pokuša spasiti voz u kojem se nalazi i Christina Warren.

Treba istaći da je Source code fascinantno inteligentan i vrhunski urađen film kako tehnički tako i dramaturški. Na jednoj strani je dinamika filma, tipično akcijskog miljea reklo bi se, a na drugoj je segment nepobjedivosti i volje ljudskog uma kojeg će gledatelj primjetiti kroz unutrašnju borbu koja se prolama u Colterovoj glavi-borba pojedinca koji se nalazi u neobičnim okolnostima. Želja da spasi putnike u vozu koristeći Source code sigurno je i pokušaj redatelja da krajnje eksplicitno ovaj sci-fi film odjene u formu humanosti i etičnosti kao kontrast američkom djelovanju gdje je u borbi protiv terorizmo dozvoljeno sve.

Ispričan, naravno na izuzetno originalan način (dovoljno zamršen za ljubitelje misterije o modificiranoj stvarnosti i podstvarnosti, ali ne i suviše kompliciran poput Inceptiona), pri čemu su svi dijelovi filma logično povezani, film šalje ubjedljive poruke o prirodi heroja (istina na način da preispituje američki patetični patriotizam i etičnost sredstava koje se koriste u borbi protiv terorozma danas) koje prevazilaze „samo“ akcijske filmske proizvode. Redatelj Duncan Jones u tome je uspio prvenstveno dinamikom filma koja ne dozvoljava razvlačenje priče bespotrebnim detaljima i činjenicom da je svijet Izvornog koda samo matrica na kojoj bazira puno sofisticiranije motive a šta je od svega realnost a šta ne (ili šta bi od svega mogla biti realnost a šta ne) ostaje gledatelju na izbor.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)